Sak: 08-140 Klage vedrørende avbrudd og spenningsvariasjoner – Hafslund Nett AS

Saken gjelder uenighet om erstatningsansvar for utskifting av overspenningsvern.

Klager påsto det ikke var feil i eget anlegg og han mente at hvis feil utenfra skadet hans anlegg skulle han ikke belastes for dette. 

Innklagde påsto det ikke var påvist jordfeil i fordelingsnettet, men at det var påvist jordfeil i vaskemaskin hos en annen kunde forsynt fra samme transformatorkrets som klager. Innklagede mente klager selv måtte dekke kostnader i egen installasjon.

I henhold til Standard nettleieavtale § 13-1 er nettselskapet ansvarlig for tap som følge av forsinkelse eller mangler ved ytelsen. Dette gjelder likevel ikke så langt nettselskapet godtgjør at forsinkelsen eller mangelen skyldes årsaker utenfor selskapets kontroll, som det ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å unngå eller overvinne følgene av.

For at innklagede skal komme i ansvar, må det i tillegg foreligge en årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og skaden. Kontrollansvar forutsetter at det har foreligget en påvirknings- eller kontrollmulighet.

I denne saken kunne ikke nemnda se at det var sannsynliggjort årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og klagers tap. Nemnda la til grunn at det ikke var påvist feil eller hendelser i innklagedes fordelingsnett i det tidsrommet skaden oppsto. Nemnda fant etter dette ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold. Enstemmig uttalelse.

Oslo, 8. desember 2008