Sak: 22-1148 Klage knyttet til fakturering – NordlysEnergi AS

Publisert

Saken gjaldt uenighet om betalingsplikt for opphørsfaktura. Klager bestred betalingsplikt for restkrav fremsatt av selskapet. Han anførte at selskapet ikke hadde grunnlag for kravet og viste til at det ikke kunne anses tilstrekkelig dokumentert. NordlysEnergi AS opprettholdt kravet og viste til at det hadde forsøkt å imøtekomme klager ved å kreditere bruddgebyret. Klager ble enstemmig gitt medhold.

NordlysEnergi AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter.  

Saken gjelder uenighet om betalingsplikt for opphørsfaktura.  

Regelverk: Standard kraftleveringsavtale § 2-1. 

Historikk:  

09.2022 – Klagers kundeforhold med NordlysEnergi AS opphører. 

09.03.2023 – Selskapet opplyser klager om restkrav i e-post. 

Krav: Klager bestrider restkravet på kr 1050,01. 

Partenes anførsler:   

Klager bestrider restkravet under henvisning til at han har betalt samtlige fakturaer i løpet av kundeforholdet innenfor betalingsfristen. Han stiller seg tvilende til kravets grunnlag og krever at selskapet fremlegger dokumentasjon på dette. Klager peker på at han ikke har fått en nærmere forklaring på innholdet i eller grunnlaget for kravet.  

Klager mener at han i alle tilfeller burde blitt opplyst om utestående beløp på et tidligere tidspunkt. Han stiller seg uforstående til at selskapet valgte å opplyse ham om kravet i en e-post først den 9. mars 2023.  

NordlysEnergi AS opprettholder kravet, men har ikke fremlagt nærmere dokumentasjon for kravets grunnlag. 

Selskapet peker på at det imøtekom klagers krav om å få kreditert bruddgebyret, til tross for at det mente at det ikke var forpliktet til det. Restbeløpet for forbrukt kraft må etter selskapets syn i alle tilfeller betales. 

Nemnda ser slik på saken: 

Saken gjelder uenighet om betalingsplikt for opphørsfaktura. Spørsmålet er om klager har betalingsplikt for restkravet på kr 1050,01

Saken gjaldt opprinnelig også krav om betaling av bruddgebyr fra NordlysEnergi AS med grunnlag i klagers bytte av strømleverandør. Dette kravet er senere frafalt. 

Utgangspunktet etter standard kraftleveringsavtale § 2-1 er at måling av kundens kraftforbruk foretas av nettselskapet. Ved avregning av kunden benytter kraftleverandøren verdiene som er registrert av nettselskapet i Elhub. Dersom en part påberoper et høyere eller lavere forbruk enn de registrerte verdiene, påhviler det denne parten å sannsynliggjøre dette. 

Klager har anført at selskapet ikke har sannsynliggjort at han er skyldig kravet på kr 1050,01, for eksempel ved å fremlegge dokumentasjon på målerverdier. Slik saken er opplyst kan heller ikke nemnda se at selskapet har fremlagt opplysninger som tilsier at kravet er berettiget. 

Nemnda anser etter dette ikke kravet som sannsynliggjort, og klager har følgelig ingen betalingsplikt for det anførte restkravet. 

Nemndas konklusjon er at klager gis medhold. 

Uttalelsen er enstemmig. 

 

VEDTAK 

Klager gis medhold. 

Oslo, 20. november 2023 

 

Henrik E. Kolderup, leder 

Thomas Iversen, Forbrukerrådet 

Astrid M. Hilde, Fornybar Norge  

Lars Lima, Fornybar Norge 

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.