Agva Kraft AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter.
Saken gjelder uenighet om avtalevilkår.
Regelverk: Standard kraftleveringsavtale § 1-3.
Historikk:
24.08.2019 – Avtale inngås mellom partene.
Krav: Klager krever tilbakebetalt innbetalte miljøgebyr for den perioden avtale om eFaktura har løpt.
Partenes anførsler:
Klager hevder at det ikke i tilstrekkelig grad er opplyst om at det både måtte inngås avtale om eFaktura og AvtaleGiro for å unngå miljøgebyr ved fakturering. Klager påpeker at det ikke har fremgått at også AvtaleGiro er en forutsetning for å unngå gebyret og viser til formuleringen "og eventuelt avtalegiro" i korrespondansen med selskapet.
Klager viser til at eFaktura og AvtaleGiro vanligvis likestilles og at det derfor fremstår uvanlig at Agva Kraft AS opererer med dette skillet.
Klager hevder at Agva Kraft AS har opptrådt i strid med god markedsførings- og forretningsskikk ved at vilkåret ikke opplyses om annet sted enn på nettsidene.
Agva Kraft AS bestrider tilbakebetalingskravet under henvisning til at klager har akseptert avtalevilkårene. Selskapet viser til at han uttrykkelig har huket av for at han har lest og forstått vilkårene.
Selskapet tilbakeviser at det ikke ble opplyst om vilkåret i innsalget og markedsføringen og viser til informasjon på nettsiden der strømavtalen inngås. Selskapet hevder at avtalens vilkår har fremgått tilstrekkelig klart gjennom formuleringene der.
Nemnda ser slik på saken:
Saken gjelder uenighet om det var et vilkår om opprettelse av AvtaleGiro for å unngå et miljøgebyr ved fakturering.
Slik saken er opplyst har partene inngått avtale om produktet "Agva Strøm". Tvistepunktet i saken er om avtalen gir hjemmel for å ilegge klager et miljøgebyr ved manglende opprettelse av AvtaleGiro. Klager har hatt aktiv eFaktura-avtale. Spørsmålet er derfor om partene har avtalt at både eFaktura og AvtaleGiro må opprettes for å unngå miljøgebyr.
Ved tvil om hvilke vilkår som anses vedtatt av partene, påligger det etter sikker rett den parten som påberoper seg vilkåret å godtgjøre at dette er avtalt.
Agva Kraft AS har under saksforberedelsen for nemnda fremlagt et skjermbilde av avtalevilkårene, der det fremkommer at kunden må opprette AvtaleGiro for å unngå miljøgebyr ved fakturering. Klager har på sin side bestridt at dette er i samsvar med de vilkårene han aksepterte på avtaletidspunktet.
Selskapet har ikke sannsynliggjort at vilkårene ble vedtatt i denne formen da avtalen ble inngått, og det foreligger heller ingen andre opplysninger som gir anvisning på dette.
Slik saken er opplyst for nemnda, foreligger det heller ikke andre holdepunkter for at partene har inngått avtale om både eFaktura og AvtaleGiro som forutsetning for å unngå miljøgebyr. Den fremlagte ordrebekreftelsen gir ikke dekning for at et vilkår om AvtaleGiro er avtalt. Det fremgår av ordrebekreftelsen at det må opprettes eFaktura "og eventuelt AvtaleGiro" for å unngå miljøgebyr ved fakturering. Formuleringen er vag og gir ikke et tilstrekkelig klart uttrykk for at det er avtalt et vilkår om AvtaleGiro i tillegg til eFaktura. Uansett måtte en slik eventuell uklarhet ha blitt tolket til forbrukerens fordel, jf. avtaleloven § 37 første ledd nr. 3.
Nemnda viser også til formålet bak miljøgebyret, som må antas å være å unngå utstedelse av papirfaktura, med de administrasjons- og miljøkostnader dette medfører. Klager har imidlertid mottatt elektronisk faktura. Nemnda legger til grunn at opprettelsen av eFaktura må sies å ivareta det formålet som ligger bak miljøgebyret i tilstrekkelig grad.
Etter dette er det nemndas syn at avtalen ikke gir grunnlag for å ilegge klager miljøgebyr som følge av manglende opprettelse av AvtaleGiro, når eFaktura var opprettet. Etter dette har klager krav på tilbakebetaling av fakturert miljøgebyr i terminer der han har hatt aktiv eFaktura-avtale.
Nemndas konklusjon er at klager gis medhold.
Uttalelsen er enstemmig.
VEDTAK
Klager gis medhold.
Oslo, 22. mai 2023
Henrik E. Kolderup, leder
Gustav Norman, Forbrukerrådet
Jon Aadland, Fornybar Norge
Lars Lima, Fornybar Norge
Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.