Sak: 22-1202 Klage knyttet til avtaleinngåelse og avtalevilkår – Fortum Strøm AS

Publisert

Saken gjaldt uenighet om betalingsplikt etter variabelavtale og for tilleggstjenesten «Grønt valg». Avtale ble inngått som ledd i overtakelse av fast eiendom. Klager bestred betalingsplikt etter avtalene og hevdet at han hadde krav på å bli avregnet etter spotpris. Klager viste til at han aldri hadde samtykket til tjenestene og til at selskapet hadde villedet ham ved avtaleinngåelsen. Fortum Strøm AS opprettholdt omtvistede krav under henvisning til at klager aksepterte avtalene ved overtakelse av bolig. Klager ble enstemmig gitt medhold.

Fortum Strøm AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter.

   

Saken gjelder uenighet om betalingsplikt etter variabelavtale og tilleggstjenesten «Grønt valg».

   

Regelverk: Standard kraftleveringsavtale §§ 1-3 og 3-1.  

 

Historikk:  

12.09.2022 – Klager bestiller produktet «Fortum Stabil» og «Grønt valg» ved overtakelse  

13.09.2022 – Klager avslutter tilleggstjenesten «Grønt valg».  

28.11.2022 – Klager endrer avtaleprodukt fra «Fortum Stabil» til «Fortum Marked» med virkning fra 01.11.2022.  

03.12.2022 – Klager bytter kraftleverandør. 

 

Krav: Klager krever å bli avregnet etter spotpris for hele avtaleforholdet.

   

Partenes anførsler:   

   

Klager bestrider at det ble inngått variabelavtale og at han har samtykket til noe annet enn spotpris. Han hevder at selskapet ensidig har satt ham opp på variabelavtalen uten at han har gitt uttrykk for et ønske om å binde seg.

 

Klager mener at selskapet har lagt til grunn en uriktig pris ved avregningen. Han viser til at han ved flere anledninger ga uttrykk for at han ønsket en spotprisavtale, uten at selskapet endret avtaleprodukt. Klager opplever at selskapet opptrådte passivt og bevisst unnlot å sette ham over på ønsket produkt.

 

Klager mener at han i alle tilfeller ikke ble gitt tilstrekkelige opplysninger av selskapet i forkant av avtaleinngåelsen. Han peker på at SMS ble utsendt på norsk, mens han selv snakker engelsk.

 

Fortum Strøm AS fastholder at det ble inngått variabelavtale med klager. Selskapet viser til at klager fylte ut og signerte avtale om variabelavtalen «Fortum Stabil» ved overtakelse av bolig.  

 

Selskapet viser til at klager først den 28. november 2022 inngikk spotprisavtale med virkning fra 1. november 2022. Det mener at klager ikke har krav på å avregnes etter spotpris før dette tidspunktet.  

   

 

Nemnda ser slik på saken: 

 

Saken gjelder uenighet om betalingsplikt etter variabelavtale og tilleggstjenesten «Grønt valg». Spørsmålet er om klager kan kreve å bli avregnet etter spotpris. 

 

Nemnda legger til grunn at klager bestilte variabelproduktet «Fortum Stabil» og tilleggstjenesten «Grønt valg» i forbindelse med hans overtakelse av bolig. «Forum Stabil» er en standard variabelavtale, som har den egenskap at det, i motsetning til fastprisavtaler, fluktuerer i samsvar med markedsprisene på kraft, men ikke på samme måte og i like høy grad som spotpriser. Prisingen bygger på markedets prognoser for fremtidige kraftpriser, og settes til en fastpris for alle døgnets timer i en nærmere angitt periode. Endringer i denne prisen måtte på tidspunktet for faktureringen, i oktober 2022, varsles med minst 14 dagers varsel. 

 

Standard variabel-produkter har den iboende risikoen at prognosene for fremtidig kraftpris  

som de bygger på, kan avvike fra den faktiske markedsutviklingen for spotprisen. Produktet  

samsvarer heller ikke med den innførte stønaden for ekstraordinære strømkostnader i medhold av strømstønadsloven, som bygger på faktiske markedspriser i form av spotprisen. Selv om produktet var vanlig før overgangen til spotpriser, er det nemndas erfaring av produktet har en iboende risiko som ikke forbrukere nødvendigvis er fullt ut kjent med. 

 

Høsten 2022 materialiserte denne risikoen seg i en rekke standard variabel-produkter hos en  

rekke tilbydere. Prognosen for fremtidig kraftpriser i denne perioden, særlig for oktober 2022, var høye, mens de faktiske spotpriser viste seg å bli lave. Dette resulterte i et avvik mellom spotpris og pris etter variabelavtalene. Innretningen av strømkompensasjonsordningen forsterket dette avviket, ettersom den ga lite støtte til kundene som hadde standard variabel-produkter siden strømstøtteordningen bygger på markedsprisen i form av spotpriser. 

 

Slik saken er opplyst, oppfatter nemnda at variabelproduktet «Fortum Stabil» ble angitt som det standardprodukt klager kunne bestille i forbindelse med overtakelse av bolig. Nemnda anser det som utgangspunkt positivt at det i forbindelse med overtakelse av ny bolig legges til rette for at kjøperen kan inngå avtale om levering av strøm, slik at kjøper ikke settes på pliktstrøm hos netteier. Sett i lys av produktets kompleksitet, finner nemnda det likevel kritikkverdig at et variabelprodukt benyttes som standard ved boligovertakelse. Det må legges til grunn at forbrukeren i forbindelse med overtakelse av ny bolig har et mindre aktivt forhold til valg av avtaleprodukt enn i andre situasjoner, og at forbrukeren ofte vil være i god tro om produktets kompleksitet og særskilte vilkår når det er valgt som standardprodukt i en slik situasjon. Et alminnelig spotprisprodukt vil være klart bedre egnet som standardprodukt i slike situasjoner. Når klager i denne situasjonen ikke mottar informasjon om de nærmere egenskapene ved den avtalen som han eller hun kan tegne i forbindelse med boligovertakelsen, må denne mangelen på informasjon gå utover strømleverandøren. Strømleverandøren må i denne sammenheng identifiseres med det meglerapparat som i forbindelse med sine overtakelsesrutiner ikke har lagt til rette for at det gis nærmere informasjon om standardproduktet som kjøper kan tegne. I en situasjon som den foreliggende, der klager ikke har mottatt informasjon om at standardavtalen er en variabelavtale, og der de nærmere egenskapene ved denne produkttypen ikke fremheves, har nemnda derfor kommet til at klager har krav på å bli stilt som om han inngikk en spotavtale, og at det vil være urimelig å gjøre variabelavtalen gjeldende, jf. avtaleloven § 36. 

 

Nemnda tilføyer at også opplysningspliktene i angrerettloven må oppfylles i forbindelse med en avtaleinngåelse som dette. Slik denne saken står, finner ikke nemnda grunn til å gå inn på de spørsmål dette reiser i denne saken.  

 

Med det syn nemnda har på hva som må anses avtalt, er det ikke nødvendig for nemnda å ta stilling til klagers anførsel om at han i telefonsamtale med selskapet 13. september 2022 inngikk bindende avtale om spotpris. Slik saken er opplyst knytter det seg betydelig bevistvil om hva som ble avtalt og opplyst om i denne telefonsamtalen. Basert på den SMS som ble sendt til klager i etterkant av samtalen fra selskapet, legger nemnda likevel til grunn at samtalen gjaldt spørsmålet om tilleggstjenesten «Grønt valg». Fortum Strøm har opplyst at denne tilleggstjenesten ble avsluttet i forbindelse med telefonsamtalen.  

 

Klager har etter dette betalingsplikt for tilleggstjenesten «Grønt valg» inntil produktet ble brakt til opphør 13. september 2022, men har for øvrig krav på å bli avregnet som om han sto på en spotprisavtale i perioden fra avtalen ble inngått 12. september 2022 og frem til 1. november 2022, da klager ble overført til en spotprisavtale. Når det gjelder de nærmere vilkår for spotprisavtalen fra avtaleinngåelsen og frem til 1. november 2022, legger nemnda til grunn at denne hadde de samme vilkår som spotprisavtalen han ble overført til fra 1. november 2022.

 

Nemndas konklusjon er at klager gis medhold. 

 

Uttalelsen er enstemmig. 

 

 

VEDTAK 

 

Klager gis medhold. 

 

Oslo, 20. november 2023 

 

Henrik E. Kolderup, leder 

Thomas Iversen, Forbrukerrådet 

Astrid M. Hilde, Fornybar Norge  

Lars Lima, Fornybar Norge 

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.