GNP Energy Norge AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter.
Saken gjelder uenighet om betalingsplikt etter avtaleoverføring.
Regelverk: Standard kraftleveringsavtale §§ 1-3 og 6 og avtaleloven.
Historikk:
01.10.2021 – Klager inngår avtale med Tinde Energi AS med oppstart 08.10.2021.
01.07.2022 – Klagers kundeforhold overføres til GNP Energy Norge AS.
06.09.2022 – Klager mottar første faktura.
01.11.2022 – Klager mottar sluttavregning for perioden 01.07.2022–14.10.2022.
Krav: Klager bestrider betalingsplikt overfor GNP Energy Norge AS og fastholder de opprinnelige avtalevilkår som fulgte av klagers avtale med Tinde Energi AS.
Partenes anførsler:
Klager bestrider overdragelsen av kundeforholdet og krever at de opprinnelige avtalevilkårene – herunder prisgarantien – fortsatt gis virkning. Han har aldri samtykket til overdragelsen eller vilkårene i avtalen med GNP Energy Norge AS. Klager mener at GNP Energy Norge AS ikke har grunnlag for å fakturere ham etter andre prisvilkår enn han samtykket til etter avtale med sin opprinnelige leverandør, Tinde Energi AS.
Klager viser videre til at GNP Energy Norge AS aldri opplyste ham om angreretten ved overdragelsen.
GNP Energy Norge AS opprettholder sluttfaktura under henvisning til at den gjelder levert og forbrukt kraft. Selskapet hevder at klager samtykket til at overdragelse kunne skje uten kundens samtykke da han inngikk avtalen med Tinde Energi AS. Med grunnlag i avtaleoverdragelsen og den leverte kraft, har selskapet krav på betaling fra klager.
Selskapet peker videre på at overdragelsen uansett ikke innebar endringer i avtalens priselementer, og at klagers minuspåslag etter overdragelsen var gunstigere enn i hans tidligere avtale med Tinde Energi AS.
Selskapet bestrider klagers påstand om at det ikke ble gitt angrerettopplysninger, og viser til angreskjema vedlagt avtalen.
Nemnda ser slik på saken:
Saken gjelder uenighet om hvorvidt klager har betalingsplikt overfor GNP Energy Norge AS for levert strøm etter at avtalen ble overført fra opprinnelig leverandør til dette selskapet.
Slik saken er opplyst inngikk klager avtale med Tinde Energi AS 1. oktober 2021. Klagers kundeforhold ble senere overført fra Tinde Energi AS til GNP Energy Norge AS med virkning fra 1. juli 2022.
Det alminnelige utgangspunktet i norsk kontraktsrett er at det kreves samtykke fra motparten dersom en ny part skal bringes inn i avtaleforholdet til erstatning for den opprinnelige parten. Dette innebærer at dersom avtalen med kunden skal overføres, kreves det som hovedregel samtykke fra kunden. Samtykkekravet gjelder ikke ved en selskapsrettslig fusjon, eller der det er aksjene i leverandørselskapet som selges. Dette er ikke situasjonen i denne saken.
GNP Energy AS har ikke bestridt dette utgangspunktet, men har fremholdt at klager har forhåndssamtykket til avtaleoverføringen da han inngikk avtale med Tinde Energi AS.
I Tinde Energis standardvilkår fremgikk følgende:
«Avtaleoverdragelse
Denne avtalen kan overdras til tredjemann på samme vilkår uten å innhente fullmakt fra kunden.»
Spørsmålet er om dette vilkåret kan anses gyldig akseptert av klager, og om dette har den virkning at avtaleoverføringen er bindende overfor klager.
De nærmere omstendighetene rundt klagers opprinnelige avtaleinngåelse med Tinde Energi er lite opplyst for nemnda. Nemnda finner uansett grunn til å peke på at det klare utgangspunktet etter direktiv 93/13 (forbrukeravtaledirektivet) artikkel 5 er at skriftlige avtalevilkår skal formuleres på en klar og forståelig måte overfor forbrukeren. Forbrukeren – som er den presumptivt svakere part i kontraktsforholdet – skal med grunnlag i vilkårets formulering settes i stand til å foreta en informert beslutning. Dette klarhetskravet er gjennomført i norsk rett i avtaleloven § 37 første ledd nr. 3, som fastsetter at et avtalevilkår ved tolkningstvil skal fortolkes til fordel for forbrukeren. Et forhåndstilsagn om en mulig fremtidig avtaleoverdragelse er ikke noen informert beslutning fra forbrukerens side. Hvorvidt man vil akseptere overdragelsen må blant annet vurderes ut fra hvem den nye avtaleparten er.
Nemnda fremhever videre at det følger av standard kraftleveringsavtale § 6 første jf. fjerde ledd at ved vesentlige endringer i avtalens vilkår, kreves det at kunden varsles om endringen og at kunden gir sin uttrykkelige aksept til endringen for at endringen kan tre i kraft. Gir ikke kunden slikt samtykke, opphører avtalen når den aktuelle endringen gjennomføres. Et skifte av leverandør er etter omstendighetene en vesentlig endring, ettersom soliditeten og likviditeten samt omdømmet og leveransedyktigheten kan stille seg ulikt mellom leverandørene.
Slik saken er opplyst kan ikke nemnda se at vilkåret om forhåndstilsagn til avtaleoverdragelse er gyldig vedtatt av klager. Vilkåret oppfyller for det første ikke det avtalerettslige klarhetskravet, ettersom det ikke gir kunden grunnlag til å ta en informert beslutning om en mulig fremtidig avtaleoverføring. Det er rett og slett ikke mulig å forstå realitetene i vilkåret, uten å kjenne til identiteten til den nye leverandøren som skal overta kontrakten.
I alle tilfeller finner nemnda det klart at en endring av avtalepart utgjør en vesentlig endring av avtalen etter standard kraftleveringsavtale § 6 som krever forutgående skriftlig varsel med minst 14 dager, og som krever at kunden samtykker til det konkrete partsskiftet på leverandørsiden.
Når det ikke er innhentet uttrykkelig aksept fra kunden om den konkrete avtaleoverføringen, kan overføringen heller ikke gis bindende virkning overfor kunden.
Etter dette er det ikke nødvendig å gå inn på spørsmålet om angrerett.
Nemnda finner etter dette at klager ikke har gitt sitt samtykke til overføringen av kontraktsforholdet fra Tinde Energi AS til GNP Energy Norge AS, og overføringen kan derfor ikke gis virkning. At GNP Energy AS har levert kraft til klager, er heller ikke noen omstendighet som gir GNP Energy Norge AS rett til å fakturere klager uten avtalegrunnlag.
Klager har etter dette ikke betalingsplikt overfor GNP Energy AS.
Nemndas konklusjon er at klager gis medhold.
Uttalelsen er enstemmig.
VEDTAK
Klager gis medhold.
Oslo, 23. oktober 2023
Henrik E. Kolderup, leder
Thomas Iversen, Forbrukerrådet
Astrid M. Hilde, Fornybar Norge
Lars Lima, Fornybar Norge
Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.