Sak: 21-868 Klage på avtale – Agva Kraft AS

Saken gjaldt uenighet om avtalevilkår. Klager viste til at det var inngått en fastsum-avtale på kr 990 per måned og krevde å bli tilbakeført til denne avtalen. Klager anførte at han ble overført fra inngått avtale om fastsum til Agva Spotpris. Klager påpekte at han verken har fått begrunnelse eller forhåndsinformasjon om avtaleoverføringen. Klager hevdet at selskapets varsel ikke var gyldig da varselet inneholdt flere formelle feil. Agva Kraft AS anførte at klager ble varslet om at avtalen ikke lenger kunne benyttes og at klager derfor ble overført til spotpris. Agva Kraft AS påpekte at klagers avtale hadde ett års binding for begge parter, og kunne etter dette sies opp av begge parter. Klager ble enstemmig gitt medhold.    Agva Kraft AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter. Saken gjelder uenighet om avtalevilkår. Regelverk: Standard kraftleveringsavtale § 6.

Krav: Klager krever at avtale om fastsum på kr 990 per måned gjelder for hele avtaleforholdet. 

Partenes anførsler:   

Klager viser til at det var inngått en fastsum-avtale på kr 990 per måned og krever å bli tilbakeført til denne avtalen.    

Klager anfører at han verken har fått begrunnelse eller forhåndsinformasjon om avtaleoverføringen. Informasjon om overføringen ble sendt en epostadresse som ikke lenger var aktiv. Klager påpeker at man får feilmelding ved bruk av denne e-postadressen. Klager gjør gjeldende at endringen var urettmessig og at varsling heller ikke skjedde på rett måte.  

Klager anfører at selskapets varsel ikke er gyldig da varselet inneholder flere formelle feil.    

Klager finner ikke selskapets kundebehandling tilfredsstillende.    

Agva Kraft AS (Agva) anfører at klager har fått avtalen «Fastsum» frem til 15.01.22. Agva Kraft påpeker at klager ble varslet om at avtalen ikke lenger kan benyttes og at klager derfor overføres til «Agva Spotpris» fra 15.01.22.   

Agva Kraft viser til kraftleveringsavtalen § 5-4 om at avtaler kan sies opp med 14 dagers varsel. 

Agva Kraft anfører at klagers avtale hadde ett års binding for begge parter, og kan etter dette sies opp av begge parter. Klagers avtale startet i 2017. 

Nemnda ser slik på saken: 

Saken gjelder uenighet om endring av avtalevilkår.   

Slik saken er opplyst legger nemnda til grunn at klager har hatt en strømavtale kalt «Agva Fastsum» fra i alle fall desember 2018, som innebar at han har betalt et fast beløp på kr 990 per måned for levert kraft.   

Agva Kraft anfører at det er utstedt varsel om at selskapet har sluttet å tilby produktet kalt «Agva Fastsum». Klager bestrider at han har mottatt varsel om produktendring.   

Nemnda bemerker at etter standard kraftleveringsavtale § 6 første ledd skal alle endringer i vilkårene, utenom endringer i markedsprisen for spotprisavtaler, varsles direkte til kunden minst 14 dager før endringen trer i kraft. Der det er tale om vesentlige endringer i vilkårene, stiller samme bestemmelses tredje ledd krav om uttrykkelig aksept fra kunden for at slike endringer kan tre i kraft. Dersom slik aksept ikke gis, opphører avtalen når de varslede endringene trer i kraft. Som vesentlige endringer regnes blant annet endringer i de grunnleggende vilkårene for avtalen, for eksempel endring av produkttype.   

Nemnda finner det klart at en endring fra en fastsumsavtale som den foreliggende til et alminnelig spotprisprodukt er en vesentlig endring i vilkårene. Dette innebærer at fremgangsmåten for varsling i § 6 tredje ledd skulle ha vært fulgt.  

I denne saken har Agva Kraft gjort gjeldende at de sendte et varsel til kunden, men det er opplyst fra kunden at dette ble sendt til en e-postadresse som ikke lengre var i bruk. Det er ikke nødvendig for nemnda å ta stilling til hvem av partene som hadde risikoen for at varselet ble sendt til en e-postadresse som ikke lengre er i bruk. Nemnda kan uansett ikke se at Agva Kraft har dokumentert at selskapet ved varselet søkte å innhente klagers uttrykkelige aksept til produktendringen i samsvar med standard kraftleveringsavtale § 6 tredje ledd.  

Når det ikke er sannsynliggjort at kravene til varsling ved produktendringer som den foreliggende er fulgt, kan endringen ikke gjøres gjeldende av selskapet. Nemnda har derfor kommet til at klager har krav på å bli fakturert i henhold til vilkårene for «Agva Fastsum» frem til endringen varsles på korrekt måte. Så langt gjelder alt foretatte faktureringer må Agva Kraft kreditere kunden slik at klager faktureres i tråd med vilkårene i den opprinnelige avtalen kalt «Agva Fastsum».  

Nemndas konklusjon er at klager gis medhold.  

Uttalelsen er enstemmig.  

VEDTAK

Klager gis medhold.  

 

Oslo, 20. mars 2023  

Henrik E. Kolderup, leder  

Thomas Iversen, Forbrukerrådet  

Jon Aadland, Fornybar Norge   

Lars Lima, Fornybar Norge   

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.