Sak: 22-649, 22-659, 22-660 og 22-758 Klage på avtaleoverføring – Tinde Energi AS (Nuax AS)

Regelverk: Standard kraftleveringsavtale § 1-2 og alminnelige obligasjonsrettslige prinsipper.

Partenes anførsler:  

Klagerne anfører i hovedsak at deres avtaleforhold er overført fra GNP Energy AS til Tinde Energi AS uten klagernes samtykke. Videre gjør klagerne gjeldende at selskapet har endret avtalevilkår og faktureringsmetode uten varsel, og at de senere er oppsagt på rettsstridig grunnlag. 

Tinde Energi AS (i dag Nuax AS, heretter Tinde Energi) anfører i hovedsak at avtalene er overført i samsvar med inngåtte avtalevilkår. Informasjon om overføringen fra GNP Energy AS ble sendt ut i en masseutsendelse med lesebekreftelse. Tinde Energi påpeker at informasjonen er åpnet og lest. Oppsigelsene var rettmessige, ettersom klagerne ikke betalte de fakturaene de mottok.    

Nemnda ser slik på sakene: 

Sakene gjelder uenighet om gyldigheten av avtaleoverføring fra ett selskap til et annet, og – for noen av klagene – gyldigheten av senere endringer i avtalevilkårene.   

Nemnda finner det hensiktsmessig å behandle de fem klagene samlet, da de fremsatte krav og de faktiske forhold har vesentlige likhetstrekk. Nemnda tilføyer at det har innkommet en lang rekke klager mot Tinde Energi, og at nemnda ut fra effektivitetshensyn har funnet det nødvendig å behandle flere klager under ett og fokusere på fellesspørsmål i klagene, uten at nemnda nødvendigvis har hatt kapasitet til å behandle alle de spørsmål som er reist av hver klager i hver sak. Med det resultatet nemnda har kommet til, anser nemnda dette som forsvarlig.  

Nemndas kompetanse til å realitetsbehandle klagesakene:  

Om nemndas kompetanse til å realitetsbehandle klagene, viser nemnda til bedømmelsen av dette i samlevedtaket som gjelder klagesakene 22-1477, 23-073, 23-076, 23-078 og 23-083.  

Nemndas syn på de fem klagesakene: 

Nemnda bemerker at det alminnelige utgangspunktet i norsk kontraktsrett er at avtaleforpliktelser ikke kan overføres til et annet rettssubjekt uten motpartens samtykke, se blant annet Hagstrøm m.fl.: Obligasjonsrett 3. utgave 2021 side 907. Dette innebærer en hovedregel om at motparten må gi sitt samtykke til at et avtaleforhold overføres til en annen for at overdragelsen av kontrakten skal ha rettsvirkning overfor motparten. Dersom slikt samtykke ikke gis, fortsetter opprinnelig kontraktspart å være forpliktet overfor motparten. 

Slik sakene er opplyst legger nemnda til grunn at klagerne er overført fra GNP Energy AS til Tinde Energi uten at kundenes samtykker er innhentet. Tinde Energi har ikke fremlagt gyldig akseptert avtalerettslig grunnlag som underbygger at GNP Energy AS har forbeholdt seg retten til å overføre avtaleforholdet uten kundens samtykke. 

Nemnda tilføyer at i den utstrekning noe slikt skulle følge av gyldig vedtatte standardvilkår i forbindelse med at den respektive klager inngikk avtalen med GNP Energy AS, vil et skifte av kontraktspart uansett fremstå som en vesentlig endring i vilkårene som krever kundens uttrykkelige aksept for å kunne gjennomføres, jf. standard kraftleveringsavtale § 6 fjerde ledd. Når slikt samtykke ikke foreligger fra kunden, er rettsvirkningen at avtaleforholdet med opprinnelige kontraktspart ikke opphører. Uansett åpner standard kraftleveringsavtale § 6 ikke for at avtaleforholdet kan overføres til ny kontraktspart uten at samtykke foreligger. 

Det er nemndas syn at klagerne, som har inngått avtale med GNP Energy AS, ikke blir bundet til en avtale med Tinde Energi kun ved å motta informasjon fra Tinde Energi om at kraftleveransen er overført til dette selskapet. Nemnda bemerker at GNP Energy AS ikke er gjort til innklaget i disse sakene og at en eventuell oppfølgning overfor GNP Energy AS må behandles for seg. Nemnda anser likevel den samlede fremgangsmåten for overføring av avtaleforhold kritikkverdig, i tillegg til at den ikke innebar at klagerne ble forpliktet til en avtale med Tinde Energi. 

Etter dette har klagerne som utgangspunkt ingen kontraktsforpliktelse overfor Tinde Energi, med mindre det godtgjøres at klagerne uttrykkelig har godkjent overføringen. Nemnda kan ikke se at dette er tilfellet i noen av klagesakene. 

I de fem klagesakene er det gjort gjeldende at Tinde Energi etter overføringen har gjort endringer i avtalene sammenholdt med hva som gjaldt i det enkelte avtaleforholdet før overføringen av kontraktsforholdet til Tinde Energi. Nemnda bemerker at så langt en gyldig overføring har funnet sted, eksempelvis ved at klager anses å ha godtatt overføringen i ettertid, trer Tinde Energi inn i de avtaleforpliktelsene som gjaldt mens GNP Energy AS var forpliktet overfor kunden. Dersom Tinde Energi ønsker å endre inngått avtale, skal dette varsles i medhold av reglene i standard kraftleveringsavtale § 6. Enhver endring skal etter § 6 første til tredje ledd varsles direkte til kunden, og kan først tre i kraft minst 14 dager etter at endringen er varslet. Dersom det er tale om vesentlige endringer, må som nevnt kundens uttrykkelige samtykke innhentes før endringen trer i kraft, jf. § 6 fjerde ledd. Dersom fremgangsmåten ikke følges, fremgår det av nemndas praksis at avtaleforholdet videreføres uten at de aktuelle endringene kan anses å ha trådt i kraft. 

I de fem sakene anfører klagerne at de har hatt etterskuddsvis fakturering hos GNP Energy AS, og at de ved overføringen til Tinde Energi har fått forskuddsvis fakturering. Etter nemndas mening er dette en vesentlig endring som er varslingspliktig etter fremgangsmåten i standard kraftleveringsavtale § 6 fjerde ledd. Når kundens forutgående skriftlige samtykke ikke er innhentet, er endringen uten rettsvirkning for kunden. 

Nemnda tilføyer for øvrig at den ikke kan se at de fremsatte kravene om forskuddsvis fakturering fremstår som rettmessige. Tinde Energi har sendt ut varsel om opphør av strømlevering dersom betalingsfristene i faktura med forskuddsvis fakturering ikke overholdes. Videre har Tinde Energi avsluttet kundeforholdet med klagerne som følge av at de ikke har betalt faktura med forskuddsvis fakturering. Nemnda bemerker at ved forskuddsfakturering skal beregning av volum baseres på historisk forbruksdata i målepunktet slik dette er tilgjengelig gjennom Elhub, jf. avregningsforskriften § 7-1b fjerde ledd. Nemnda kan ikke se at det er godtgjort at forskuddsfaktureringen bygger på dette grunnlag eller at slikt forbruksdata ikke var tilgjengelig for Tinde Energi, og viser for øvrig til at Tinde Energi synes å ha innkrevd urimelige store forskudd.  

Så langt innkrevde forskudd ikke er i samsvar med avregningsforskriften § 7-1b, eller endringen til forskuddsfakturering ikke er varslet på rett måte, er oppsigelsen av avtalen med grunnlag i misligholdt betaling av forskuddsfakturaen urettmessig.  

Nemndas konklusjon er at klagerne gis medhold.  

Uttalelsen er enstemmig.  

VEDTAK 

Klagerne gis medhold.  

 

Oslo, 9. mars 2023  

Henrik E. Kolderup, leder  

Gustav Norman, Forbrukerrådet  

Thomas Iversen, Forbrukerrådet  

Jon Aadland, Fornybar Norge   

Lars Lima, Fornybar Norge    

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.