Tinde Energi AS benyttet Fornybar Norges standardkontrakter så lenge det drev leveranse av kraft.
Saken gjelder krav om tilbakebetaling av forskuddsbetalt beløp ved avtaleopphør.
Regelverk: Standard kraftleveringsavtale § 1-2.
Historikk:
09.2022 – Klager betaler kr 9748,47 i forskudd for oktober måned.
10.2022 – Klager sier opp avtalen.
23.11.2022 – Klager fremsetter krav om tilbakeføring av det forskuddsbetalte beløpet.
Krav: Klager krever tilbakeført det forskuddsbetalte beløpet for oktober 2022 på kr 9748,47.
Partenes anførsler:
Klager anfører at hun har krav på å få tilbakeført det forskuddsbetalte beløpet med grunnlag i at hun ikke var kunde hos selskapet fra og med oktober 2022. Hun viser til at hun ble forskuddsfakturert for oktober måned i september og at hun i oktober sa opp avtalen.
Klager viser til at hun ikke har lykkes i å få beløpet utbetalt og viser til kontoutskrift.
Tinde Energi AS har ikke inngitt tilsvar i saken. Selskapet har i korrespondansen mellom partene vist til at klager ikke lenger har et aktivt kundeforhold hos dem.
Nemnda ser slik på saken:
Saken gjelder krav om tilbakebetaling av forskuddsbetalt beløp ved avtaleopphør.
Nemnda ser først på spørsmålet om saken kan tas til behandling selv om selskapet har opphørt som strømleverandør. Det følger av nemndsavtalen punkt 1.3 at nemnda behandler «klager som springer ut av avtaler mellom […] kraftleverandør og forbruker om […] levering av elektrisk energi». Videre følger det av nemndsavtalen punkt 1.4 at nemnda behandler klager fra forbrukere «som har et reelt behov for å få avgjort et omtvistet krav» mot en næringsdrivende som kan klages inn for Elklagenemnda. Og endelig følger det av nemndsavtalen punkt 1.5 at «alle selskaper som RME har gitt omsetningskonsesjon etter energiloven og som har forbrukerkunder» skal være tilknyttet Elklagenemnda. I dette tilfellet har Tinde Energi AS hatt omsetningskonsesjon da Elklagenemnda mottok klagen, samtidig som klager har et «reelt» behov for å få avgjort klagen mot innklagede. Selv om Tinde Energi har opphørt som strømleverandør, er dette derfor ikke til hinder for at nemnda tar klagen til realitetsbehandling.
Nemnda bemerker at i tiden etter at klagen ble inngitt, men før klagevedtaket er publisert, har Tinde Energi AS, som senere skiftet navn til Nuax AS, blitt tatt under konkursbehandling som tvangsoppløsningsbo. Nemndsavtalen inneholder ingen bestemmelser som innebærer at nemndsbehandlingen stanser eller opphører dersom innklagedes bo tas under konkursbehandling, slik at nemnda vurderer denne omstendigheten på samme måte som den vurderer opphøret av selskapets omsetningsvirksomhet.
Etter dette tas saken til realitetsbehandling.
Spørsmålet er om klager har krav på tilbakebetaling av kr 9748,47 fra selskapet.
Slik saken er opplyst legger nemnda til grunn at partene hadde inngått avtale om kraftlevering med forskuddsbetaling som betalingsordning. I september 2022 mottok klager faktura for oktober 2022 på kr 9748,47. Klager betalte fakturaen, men sa opp avtaleforholdet som følge av de høye prisene. Klager hadde etter dette ikke noe kundeforhold hos Tinde Energi AS fra og med oktober 2022, med avslutning tidlig i oktober 2022.
Som følge av at avtalen ble sagt opp med virkning fra tidlig i oktober 2022, bortfalt partenes forpliktelser fra dette tidspunktet. Nemnda finner det dermed klart at klager – når hun har betalt forskudd for en periode der hun ikke har mottatt kraftleveranse – har krav på å få det innbetalte forskuddsbeløpet beløpet tilbakebetalt, med fratrekk for det forbruk klager eventuelt hadde hatt frem til avtaleforholdet opphørte og som ikke er fakturert.
Slik saken er opplyst, har selskapet fremholdt at beløpet er tilbakebetalt til klager, men selskapet har ikke fremlagt noen form for dokumentasjon for dette. Nemnda legger derfor klagers saksfremstilling til grunn og konstaterer at klager har krav på å få tilbakebetalt den del av beløpet på kr 9748,47, om noe, som overskrider det klager skylder for levert kraft for oktober 2022.
Nemndas konklusjon er at klager gis medhold.
Uttalelsen er enstemmig.
VEDTAK
Klager gis medhold.
Oslo, 18. desember 2023
Henrik E. Kolderup, leder
Gustav Norman, Forbrukerrådet
Astrid M. Hilde, Fornybar Norge
Lars Lima, Fornybar Norge
Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.